Wat is een schenking bij leven?

Wat is een schenking bij leven?

Een schenking bij leven is een vrijgevig gebaar waarbij iemand geld, bezittingen of andere waardevolle activa weggeeft aan een andere persoon of entiteit terwijl ze nog in leven zijn. Het is een manier om vermogen over te dragen zonder dat de gever overlijdt. Het is een populair instrument voor estate planning en kan diverse voordelen hebben voor zowel de gever als de ontvanger.

Redenen voor een schenking bij leven

Erfbelasting vermijden

Een belangrijke reden voor schenkingen bij leven is het vermijden of verminderen van erfbelasting. Door activa weg te geven voordat je overlijdt, verlaag je de omvang van je nalatenschap, wat kan resulteren in minder belastingen voor je erfgenamen.

Financiële hulp

Schenkingen bij leven kunnen ook dienen als financiële hulp aan geliefden of begunstigden. Het kan helpen bij het financieren van studie, het kopen van een huis, het starten van een bedrijf of andere belangrijke levensdoelen.

Persoonlijke voldoening

Voor veel mensen biedt het schenken bij leven een gevoel van persoonlijke voldoening en geluk. Het zien van de directe impact van hun vrijgevigheid kan enorm bevredigend zijn.

Soorten schenkingen bij leven

Geldschenkingen

Dit is de meest voor de hand liggende vorm van schenking bij leven, waarbij contant geld wordt overgedragen aan een ontvanger.

Schenking van onroerend goed

Het overdragen van onroerend goed, zoals een huis of grond, is een andere veelvoorkomende vorm van schenking bij leven.

Schenking van bezittingen

Dit omvat het weggeven van waardevolle bezittingen zoals sieraden, kunstwerken, voertuigen, enzovoort.

Belastingimplicaties

Hoewel schenkingen bij leven belastingvoordelen kunnen opleveren, zijn er nog steeds enkele belastingimplicaties waarmee rekening moet worden gehouden. In sommige gevallen kunnen schenkingen belastbaar zijn, afhankelijk van de waarde van de schenking en de geldende belastingwetten.

Voorwaarden en overwegingen

Schenkingsrechten

Sommige landen hebben schenkingsrechten die van toepassing zijn op grote schenkingen. Het is belangrijk om deze rechten te begrijpen en mogelijk juridisch advies in te winnen om onaangename verrassingen te voorkomen.

Notariële Akte

Hoewel het niet altijd verplicht is, kan het opstellen van een notariële akte voor schenkingen bij leven helpen om de geldigheid en duidelijkheid van de transactie te waarborgen.

Levensonderhoud na schenking

Gever moet ervoor zorgen dat ze na de schenking voldoende middelen hebben om in hun eigen levensonderhoud te voorzien.

Conclusie

Schenkingen bij leven kunnen een krachtig instrument zijn voor estate planning en vrijgevigheid. Door activa weg te geven terwijl je nog leeft, kun je erfbelasting vermijden, financiële hulp bieden aan geliefden en een gevoel van voldoening ervaren. Het is echter belangrijk om de belastingimplicaties, juridische overwegingen en persoonlijke financiële situatie zorgvuldig te overwegen voordat je een schenking bij leven doet.

Wat is een schenking bij leven?
Schuiven naar boven